Thareed

 

Hur man lagar Thareed?

 

Ingredienser:

  • Kött: 500 g lamm- eller nötkött (eller kyckling om du föredrar det)
  • Bröd: 4-5 stora bröd (ofta används arabiskt pitabröd, rivet i bitar)
  • Lök: 1 stor lök, finhackad
  • Tomater: 2 stora tomater, hackade (eller 1 kopp tomatpuré)
  • Morot: 1-2 morötter, skivade
  • Aubergine: 1 liten aubergine, skuren i tärningar (valfritt, beroende på smak)
  • Vitlök: 4-5 vitlöksklyftor, finhackade eller krossade
  • Kryddor: Spiskummin, koriander, kanel, svartpeppar och torkad mynta (efter smak)
  • Olja: 3-4 matskedar olivolja
  • Buljong: 4-5 koppar kött- eller grönsaksbuljong (eller vatten om du inte har buljong)
  • Citron: 1 citron, skivad eller saften av en citron för att ge en syrlig smak
  • Salt: efter smak
  • Fräsch koriander: för garnering (valfritt)

Tillagning:

  1. Förbered köttet:

    • Om du använder lammkött eller nötkött, skär det i bitar. Hetta upp lite olja i en stor gryta och bryn köttet tills det får en fin gyllene färg. Om du använder kyckling, kan du skära den i bitar och bryna på samma sätt.
  2. Fräs grönsaker:

    • Tillsätt den hackade löken och vitlöken till grytan. Fräs i några minuter tills löken blir mjuk och genomskinlig.
    • Tillsätt de hackade tomaterna och morötterna, och om du vill, även auberginen. Låt det fräsa i några minuter tills tomaterna släpper sin vätska.
  3. Kryddor:

    • Tillsätt kryddorna: spiskummin, koriander, kanel och svartpeppar. Rör om ordentligt så att grönsakerna och köttet täcks av kryddorna.
    • Tillsätt också lite salt och eventuell torkad mynta för en extra smakdimension.
  4. Tillsätt buljong:

    • Häll i buljongen (eller vatten om du inte har buljong) så att det täcker köttet och grönsakerna. Låt blandningen koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda i ca 30-45 minuter, tills köttet är mört och grönsakerna är välkokta.
  5. Förbered brödet:

    • Riv det arabiska pitabrödet i bitar och lägg det i botten av en stor serveringsskål eller gryta. Brödet ska vara så gott som täckt av buljongen, så att det suger upp den smakrika buljongen och blir mjukt.
  6. Häll över buljongen:

    • När köttet och grönsakerna är färdigkokta, häll försiktigt över en del av buljongen och grönsakerna på brödet. Låt det stå och suga in vätskan i några minuter så att brödet blir mjukt och absorberar all smak.

Servering:

  • För att servera Thareed, häll en del av köttet, grönsakerna och buljongen på toppen av brödet. Garnera med färsk koriander och eventuellt en skvätt citronsaft för extra fräschör och syra.
  • Rätten serveras bäst varm och kan kompletteras med lite extra bröd vid sidan om.

Tips:

  • Thareed är en mycket flexibel rätt, så du kan anpassa den med de grönsaker du har tillgång till, som zucchini eller potatis.
  • Denna rätt blir ännu godare om den får stå en stund innan den serveras, så smakerna hinner sätta sig.
  • Om du vill göra den mer riklig, kan du lägga till en skvätt olivolja på toppen när den serveras.

 

Smaklig måltid! 😊

Kontakta oss!

Läcker, mångsidig, rik, hälsosam och utsökt.

Address

Mandolingatan 29
Västra Frölunda

Phone

Email Address

e.nouidr@gmail.com

Business Hours

Måndag till Fredag: 20:00 till 22:00
LÖR: 10:00 till 17:00