Kunafah

 

Hur man lagar Kuunafah

 

Ingredienser :

  • För degen:

    • 500g kataifi-deg (eller kunafadeg, kan hittas i arabiska butiker)
    • 1/2 kopp smält smör eller ghee

    För fyllningen:

    • 300g mozzarellaost (eller en blandning av mozzarella och ricotta)
    • 1/4 kopp socker (kan justeras beroende på hur söt du vill ha fyllningen)

    För sockerlagen:

    • 2 koppar socker
    • 1 kopp vatten
    • 1 tesked citronsaft
    • 1 tesked rosenvatten eller apelsinblomsvatten (valfritt för extra smak)

    För dekoration:

    • Krossade pistagenötter (valfritt, för extra smak och dekoration)

    Instruktioner:

    1. Förbered sockerlagen:

    • I en kastrull, blanda socker och vatten. Koka upp på medelhög värme och rör om tills sockret lösts upp.
    • Tillsätt citronsaft och låt blandningen sjuda i cirka 10 minuter tills den tjocknar något.
    • Ta bort från värmen och tillsätt rosenvatten eller apelsinblomsvatten om du vill ha en extra aromatisk smak.
    • Låt sockerlagen svalna helt.

    2. Förbered fyllningen:

    • Riv eller smula mozzarellaosten (eller blanda mozzarella och ricotta om du föredrar en mjukare fyllning).
    • Tillsätt socker till osten och blanda väl. Ställ åt sidan.

    3. Förbered degen:

    • Om du använder fryst kataifi-deg, tina den enligt anvisningarna på förpackningen.
    • Förvärm ugnen till 180°C (350°F) och smörj en rund bakform (ca 25 cm i diameter).
    • För att förbereda degen, dra isär kataifi-degen och smörj den med smält smör eller ghee så att den blir fuktig och lätt att arbeta med.

    4. Montera Kunafa:

    • Lägg ett lager av den smörade kataifi-degen i botten av den smorda bakformen. Tryck till för att jämna ut ytan.
    • Fördela fyllningen (den blandade osten) jämnt över degen.
    • Täck fyllningen med ett annat lager av smörad kataifi-deg, och pressa igen för att jämna ut ytan.
    • För att få en fin yta på Kunafa, använd en gaffel för att forma ett mönster på toppen.

    5. Grädda Kunafa:

    • Grädda i den förvärmda ugnen i cirka 30–40 minuter eller tills Kunafa är gyllenbrun och krispig på toppen.
    • Ta ut den ur ugnen och låt den svalna något innan du häller den kalla sockerlagen över den.

    6. Tillsätt sockerlagen:

    • När Kunafa är lite sval, häll sockerlagen jämnt över den. Sockerlagen ska täcka hela ytan och sugas upp av den varma degen.
    • Låt Kunafa stå i cirka 10-15 minuter för att absorbera sockerlagen ordentligt.

    7. Dekorera och servera:

    • Toppa Kunafa med krossade pistagenötter för extra smak och dekoration.
    • Skär i bitar och servera medan den fortfarande är varm.

Smaklig måltid! 😊🥙✨

Kontakta oss!

Läcker, mångsidig, rik, hälsosam och utsökt.

Address

Mandolingatan 29
Västra Frölunda

Phone

Email Address

e.nouidr@gmail.com

Business Hours

Måndag till Fredag: 20:00 till 22:00
LÖR: 10:00 till 17:00